Fyns Amts Avis artikel 27. Oktober 2023

Borgerdrevet købmandsbutik fik penge til solceller, men må ikke sætte dem op

De vil gerne på den grønne bølge i Troenses borgerdrevne købmandsbutik. Men for nu må Storms Hjørne ikke få solceller på taget. Foto: Henrik Nguyen
Restriktiv lokalplan besværliggør ambitioner om at få Storms Hjørne med på den grønne bølge. Arbejdet med at energioptimere købmandsbutikken fortsætter dog ufortrødent.
 

 

 
Henrik Nguyen heng@faa.dk
 

Svendborg/Troense: De grønne drømme har lidt et knæk, men er på ingen måde slukket.

Sådan kan man betegne situationen for foreningen bag den borgerdrevne købmandsbutik, Storms Hjørne i Troense.

Her gik man indtil for nyligt med tanker om at opsætte solceller på taget af tilbygningen til købmandsbutikken og havde endda også fået en pæn portion penge – blandt andet 30.000 kroner fra Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond (SEAF) – til formålet. Men da lokalplanen for området ikke tillader det, er den plan nu droppet og pengegaven sendt tilbage.Det forklarer Lise Dengsøe, formand for foreningen.

– Lige nu er vores største udgift elektriciteten, og vores køleskabe og frysere arbejder på højtryk. Så i bestyrelsen har vi arbejdet meget på, hvordan vi får nedbragt vores energiforbrug, og havde en idé om at få solceller op på taget. Men det kunne så ikke lade sig gøre, siger formanden, inden hun understreger, at man ikke lader sig gå alt for meget på af bumpet på vejen.

Ambitionerne om engang at få solceller op er da heller ikke helt opgivet, afslører hun.

– En by som Troense har jo en meget stram lokalplan, hvilket på nogle punkter er godt. Men jeg tror også, at det er et spørgsmål om tid, før der bliver udviklet solceller, som næsten ikke kan ses, og at sådan noget ville kunne komme igennem. Så vi tænker, at det her er noget, som ligger lidt længere ude i fremtiden som en mulighed.

Nye vinduer og visioner

Når nu det ikke kunne blive til solceller, har bestyrelsen for Storms Hjørne valgt at gå andre veje i forsøget på at energioptimere det gamle hus på Slotsalléen..

For eksempel har foreningen netop modtaget en ny donation fra dels førnævnte SEAF, dels Halberg-Fonden, som går til at skifte de gamle facadevinduer ud med nye, og det skulle gerne gøre, at huset holder bedre på varmen.

– Det er jo et gammelt hus, som ikke er særligt godt isoleret. Så det skal vi have lavet, siger formanden om ejendommen, som Storms Hjørne i begyndelsen lejede sig ind i, inden foreningen købte det i begyndelsen af året.

Med god hjælp fra SEAF og Halberg-fonden har foreningen bag Storms Hjørne fået mulighed for at skifte vinduerne ud i det gamle hus, forklarer formand Lise Dengsøe. Foto: Henrik Nguyen

Netop springet fra lejer til ejer har givet mere arbejde for bestyrelsen, medgiver Lise Dengsøe. Især når man går i gang med at udbedre huset.

Ikke desto mindre er det en fortrøstningsfuld formand, som giver sig i kast med opgaven med at geare købmandsbutikken til fremtiden.

– Nu skal vi lige have de her ting overstået, inden vi til foråret begynder at søge midler til også at få skiftet vores køkken ud. For det trænger. Og så har vi talt om, at taget måske på sigt skal isoleres, siger Lise Dengsøe.

Hun understreger i samme ombæring, at den borgerdrevne købmandsbutik, som efterhånden har syv år på bagen, fortsat er stærkt kørende.

– Vi er med til at oppebære, at der er en brugs for dem, der bor på Midt- og Sydtåsinge, og de lokale bruger os virkeligt. De gør de mange turister hen over sommeren også – især hollændere og tyskere, der kommer sejlende hertil, siger Lise Dengsøe, som dog afviser, at det er en ambition i sig selv at udvide butikken.

– Vores vision er ikke at blive større, men måske i højere grad at være med til, at vores kunder køber mere økologi og får øjnene op for de lokale, sydfynske producenter. At vi bliver et flagskib for det.

Det føles, som var det i går, men nu er det efterhånden syv år siden, at Storms Hjørne så dagens lys. I dag ejer foreningen endda selv bygningen, som bestyrelsen så småt er ved at geare til fremtiden, fortæller formand Lise Dengsøe. Foto: Henrik Nguyen