Fyns Amtsavis – Storms hjørne 8. maj 2023

Først tømte købmandsbutik kontoen, så fik den stor brødsucces: Nu skal der bygges om

Den frivilligt drevne købmandsbutik Storms Hjørne skal nu renoveres.

Held med fondsansøgninger og supersalg af friskbagt brød har givet medlemmerne i foreningen bag købmandsbutikken Storms Hjørne en drømmestart på den første tid som ejere af egen biks. Nu skal pengene bruges på grøn omstilling.

08 maj 2023 kl. 15:41
Hannah Vasconcellos Andresen hanva@jfm.dk

Troense: Knapt fire måneder efter at have “lænset kontoen” kører det for den foreningsdrevne købmandsbutik Storms Hjørne, der nu igen kan investere i sin egen fremtid.

– Vi havde nok ikke turde håbe på, at det så sådan her ud allerede små fire måneder efter, vi overtog det hele selv, siger Lars Hansen, der er frivillig i foreningen – og i øvrigt gift med foreningsformand Lise Dengsøe.

De sorte tal på bundlinjen skal først og fremmest gå til en grøn renovering af butikken. Og det sker med en hjælpende hånd fra Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond, der har bidraget med 30.000 kroner i fondsmidler til projektet.

Farvel til eternit og fugt

Helt konkret er det købmandsbutikkens tilbygning, der står overfor en overhaling. Den er kommet til i 1950’erne og er dermed noget yngre end den tilstødende bygning, hvor indgangen befinder sig.

Til gengæld er den med Lars Hansens egne ord bygget af de “tarveligste materialer” og skal derfor både isoleres og have lagt nyt tag med såkaldte solcelletagsten.

– Lige nu ligger der jo et eternittag, som måske ikke er noget at råbe hurra for, men vi bor jo i et område, som vi skal passe på, så det er ikke meningen, at der bare skal klaskes store solfangere på taget. I dag laver man plader med integrerede solceller, der til forveksling ligner de nuværende. Man vil ikke kunne se det, siger han.

Det er tilbygningen på venstre hånd, som skal renoveres med både nyt tag af solcelletagsten og tynd udvendig isolering, så den bevarer sin karakter, forklarer Lars Hansen.

Det er tilbygningen på venstre hånd, som skal renoveres med både nyt tag af solcelletagsten og tynd udvendig isolering, så den bevarer sin karakter, forklarer Lars Hansen.

Forventningen er, at renoveringen i sidste ende både holder tilbygningen tør og hjælper på elregnskabet. De helt præcise omstændigheder for renoveringen skal dog endnu falde på plads.

– Pengene fra Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond er selvfølgelig alletiders, men det er ikke nok til at lave det hele. Det skal vi bruge mellem 70.000 og 80.000 kroner for at dække, men vi kan sagtens sætte projektet i gang, siger Lars Hansen.

Han henviser til, at resten af pengene skal findes gennem flere fondsmidler og i butikkens overskud – hvoraf sidstnævnte er steget temmelig eksplosivt af en helt særlig, men simpel, årsag.

SEAF-uddelinger i 2023
Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond uddeler hvert år penge til foreningsliv og nye initiativer. I år har fonden uddelt næsten en million kroner fordelt på 46 projekter.

Folket vil have friskt brød

Siden slutningen af januar har Storms Hjørne nemlig forhandlet friskbagt brød fra bageriet Pastry på Langeland. Dermed er købmandsbutikken ifølge Lars Hansen det eneste sted på Tåsinge, som forhandler nybagt gluten, der altså ikke er af bake off-slagsen, og det kan mærkes.

– Vi har fået en kæmpe omsætningsfremgang, siden vi har fået det nye brød fra Langeland på hylderne. I april ligger det på omkring 70-80 procent, og der er rigtigt mange af de unge tilflyttere, som godt kan lide brødet, siger han.

Det er især brødet fra Pastry på Langeland, der skubber omsætningen i vejret. Her pakker Lars Hansen hveder fra bageriet.

Det er især brødet fra Pastry på Langeland, der skubber omsætningen i vejret. Her pakker Lars Hansen hveder fra bageriet.

Dertil kommer også den nye mulighed for at afhente apotekervarer på matriklen. Det er de små ting, der til sammen sørger for, at flere lægger vejen forbi butikken, mener Lars Hansen.

– Det her sted er jo både en meningsfuld beskæftigelse for os gamle, der står og passer butikken, men også et bidrag til lokalsamfundet. Det er Troenses største forening med 411 medlemmer, og det siger jo noget i sig selv. At butikken så også giver overskud, det er jo bare en fed ting oveni hatten.