Folkeaktier – Fyns Amts Avis 01-05-22

Drømmen lever: Borgerdrevet købmandsbutik har samlet mere end en kvart million kroner ind til køb af bygning


Salget af folkeaktier til foreningen Storms Hjørne går forrygende. Målet er, at foreningen kan købe ejendommen, den borgerdrevne købmand ligger i. Privatfoto

Det går strygende med at sælge folkeaktier for foreningen Storms Hjørne, som ønsker at købe bygningen, som den borgerdrevne købmandsforretning ligger i. Formand har stor tiltro til, at foreningen når i mål med missionen.

Henrik Nguyen heng@faa.dk

Troense: I Troense går man med drømme om at samle penge nok ind til at købe bygningen, der huser den borgerdrevne købmandsforretning, Storms Hjørne.

Den drøm lever i bedste velgående.

For her knap halvanden måned efter, at foreningen bag butikken åbnede for salget af folkeaktier til formålet, er delmålet om at samle mere end 200.000 kroner ind allerede nået. Og troen på at nå helt i mål er derfor mere end intakt, forklarer Lise Dengsøe, formand for Storms Hjørne.

– Det begynder at blive mere og mere realistisk, at vi kan købe butikken, siger formanden, som forklarer, at hun så sent som onsdag fik besked om, at Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond ville støtte projektet med 50.000 kroner.

Et bidrag, som ikke alene bringer den – på nuværende tidspunkt – samlede sum op på omkring 270.000 kroner, men også sender et vigtigt signal, påpeger Lise Dengsøe.

– Det viser jo andre fonde, at der er nogen her, som tror på vores projekt, og så kan det være, at de også gerne vil støtte os. Kan vi få omkring 100.000-150.000 kroner ind via fonde, er vi meget langt, siger hun.


Formand i Storms Hjørne, Lise Dengsøe (t.h.) har langt fra opgivet drømmen om, at foreningen kan købe bygningen, som købmandsbutikken ligger i. Her ses hun med kasserer Ingegerd Størling. Foto: Rikke Laugesen

Ejendommen, som den nuværende indehaver har i sinde at sætte til salg, og som foreningen altså ønsker at købe, har en pris på 894.000 kroner. Så der er stadig et stykke vej op, inden foreningen har penge nok. Regnestykket er dog blevet en del mere overskueligt.

– Lad os sige, at vi får solgt folkeaktier for 300.000 kroner og 150.000 fra fonde. Derudover har vi selv 200.000 fra vores egen kasse, vi kan bruge, og så er vi oppe på 650.000 kroner. Det betyder, at vi i så fald kun vil skulle købe sælgerpantebrev for et par hundrede tusinde kroner, siger formanden, som desuden forklarer, at foreningen sætter deres lid til at kunne få et bidrag fra landdistriktspuljen.

Sådan støtter du

Folkeaktierne kan købes i perioden 15. marts til 15. maj 2022.

De kan købes i tre prisklasser: En bronzeaktie på 500 kroner, en sølvaktie på 1500 kroner og en guldaktie på 3000 kroner – der kan købes mere end én.

Folkeaktierne vil kunne købes på www.crowdfunding.coop.dk. Man kan også gå ind i købmandsbutikken og lægge sit bidrag derinde.

Uventet stor støtte

Det var den 15. marts, at det officielle salg af folkeaktierne gik i luften, og opbakningen har lige fra begyndelsen ikke været til at tage fejl af.

– Den er flottere, end jeg havde forestillet mig. Jeg tror, de fleste i byen har støttet os, og vi har allerede på den halve tid, vores crowdfunding løbet, nået vores minimumsbeløb. Det havde vi slet ikke regnet med, men troet, at det ville gå mere trægt, siger Lise Dengsøe.

– Det siger noget om, at folk altså vil bevare den her butik. Det kan godt være, at det ikke er alle, som handler varer her, fordi der er tæt til både Rema og Netto, men man vil alligevel beholde butikken, fordi det er blevet et samlingspunkt, lyder det fra formanden.

Det er i øvrigt stadig muligt at købe folkeaktier i Storms Hjørne. Den officielle crowdfunding, hvor man bidrager via hjemmesiden crowdfunding.coop.dk, løber frem til 15. maj, mens det også er muligt at lægge sit bidrag inde i butikken.

– Man kan fortsat købe folkeaktier inde i butikken efter 15. maj og støtte os frem til den dag, vi har købt ejendommen, siger Lise Dengsøe, som føler sig overbevist om, at det sker i løbet indeværende år.

Storms Hjørne

Storms Hjørne er en foreningsdrevet købmandsbutik som ved hjælp af frivillig arbejdskraft driver butikken. Vi forhandler dagligvarer samt et udvalg af lokal produceret varer og kunsthåndværk. Formålet med Storms Hjørne er at understøtte sammenhængskraften i lokalsamfundet samt at yde service for de besøgende i byen.

Foreningen Storms Hjørne har 245 medlemmer hvoraf 45 hjælper til som frivillige med den daglige drift.