Folkeaktier – se Fyns Amts Avis artikel

Har du lidt ekstra i sparegrisen? Købmandsforretning i Troense vil sælge folkeaktier

Kasserer Ingegerd Størling og formand Lise Densøe håber, at borgere vil støtte foreningen, så de kan få købt ejendommen. Foto: Rikke Laugesen

Den borgerdrevne købmandsforretning Storms Hjørne i Troense ønsker at købe bygningen, de har til huse i. Men foreningen har ikke penge nok og har heller ikke haft held med fondssøgninger. Derfor vil de nu sælge folkeaktier.

03 mar. 2022 kl. 07:00
Rikke Laugesen rilau@jfmedier.dk

Troense: Den borgerdrevne købmandsforretning Storms Hjørne ønsker at købe de lokaler, hvorfra de sælger mælk, brød, lokale specialiteter og meget mere.

Og den nuværende ejer af bygningen, ønsker at sætte den til salg, men der er dog en udfordring.

Foreningen bag Storms Hjørne har ikke nok penge til at underskrive en købsaftale, og det skaber usikkerhed, fortæller kassereren i foreningen, Ingegerd Størling.

– Vi går med en evig frustration over, om der en dag kommer et til salg-skilt udenfor, og hvad skal der så ske med os?, siger hun.

– For ejeren puster os lidt i nakken med jævne mellemrum, da han nu har fået solgt beboelsesdelen af ejendommen.

Derfor håber foreningen nu på at kunne samle 900.000 kroner sammen ved at sælge folkeaktier, hvor de tilbyder tre forskellige slags med priser på 500, 1500 og 3000 kroner.

Salget vil starte 15. marts, og i den forbindelse vil foreningen dele foldere rundt i postkasserne ved de lokale for at gøre opmærksom på tilbuddet.

Ingen held ved fonde

Forsøget på at samle penge sammen til en ejendomshandel kommer cirka seks år efter, at den borgerdrevne købmandsforretning solgte sine første varer. I de mellemliggende år har den haft en stabil økonomi og en god tilslutning, som nu tæller 42 frivillige, mens der i alt er 307 medlemmer af foreningen.

Så når foreningen rækker hånden ud for at få hjælp til finansieringen, er det for at sikre mere end bare en bygning, forklarer Ingegerd Størling.

– Det her er byens centrum. Det er her, folk mødes, og det er det, vi vil videreudvikle på.

De har tidligere haft gode erfaringer med at søge penge ved fonde til renovering af lokalerne. De har også søgt fonde denne gang, men uden held indtil videre. Der har ikke været nogen begrundelser for afslagene, men de har alligevel en ide om, hvad årsagen kan være, forklarer kassereren.

– Vi tror, at problemet er, at fondene ikke vil støtte et køb af en ejendom, men hellere vil bidrage til renovering af ejendomme, siger Ingegerd Størling.

Sådan støtter du

Folkeaktierne kan købes i perioden 15. marts til 15. maj 2022.

De kan købes i tre prisklasser: En bronzeaktie på 500 kroner, en sølvaktie på 1500 kroner og en guldaktie på 3000 kroner – der kan købes mere end én.

Folkeaktierne vil kunne købes på www.crowdfunding.coop.dk

Målet er at få indsamlet 900.000 kroner.

Plan a, b og c

900.000 kroner er en betragtelig sum, erkender foreningens kasserer. Derfor vil foreningen også blive ved med at sende ansøgninger til fonde i håb om at skaffe nogle af pengene derigennem, forklarer Ingegerd Størling.

– Men vi bliver nødt til at handle ud fra, at vi ikke får nogen fondsmidler, siger hun.

Formanden for bestyrelsen Lise Dengsøe supplerer med, at de blandt andet vil prøve at få en del af Landdistriktspuljen, så de til sidst har det fulde beløb. Men hvis det ikke lykkes at skaffe, så har de både en plan b og c, forklarer Ingegerd Størling.

– Hvis vi “bare” får 100.000 kroner, så er vi lidt på herrens mark, men så må vi knokle videre med at søge og bruge pengene på at få professionel hjælp til at søge fonde, siger hun.

Sådan vil en folkeaktie fra Storms Hjørne se ud. Foto: Rikke Laugesen

Sniger indsamlingen sig derimod op på en halv million kroner, begynder foreningen at have håb om, at et køb kan lade sig gøre.

– Ejeren er meget samarbejdsvillig. Så måske kan der laves et sælgerpantebrev på rimelige betingelser, siger Ingegerd Størling.

Og hvis alle 900.000 kroner kommer ind, så skal der handles, lyder det fra Lise Dengsøe.

– Så skal vi have en ekstraordinær generalforsamling, og så skal købet godkendes, siger hun og tilføjer:

– Hvis vi er så heldige at få mere, så vil de ekstra penge gå til renovering. For eksempel kunne vores baghus, der bliver brugt til lager, godt bruge en renovering, siger hun.